czwartek, 7 czerwca 2012

Otrębowe naleśniki z owocami


Naleśniki otrębowe z dżemem banan-kiwi, musem rabarbarowym oraz serkiem z truskawkami.
 Składniki (na 4/5 dużych naleśników):
- 5 łyżek dowolnych otrębów (u mnie pszenne) - zmielić na mąkę,
- 1 białko (lub całe jajko),
- łyżeczka mąki pszennej*,
- odrobina proszku do pieczenia,
- 100 ml mleka,
- woda gazowana (do osiągnięcia gęstości ciasta naleśnikowego - u mnie około 150 ml),
- dowolne słodzenie [można pominąć] ( u mnie 3 tabletki słodziku),
- szczypta soli,
- dodatki (dowolne dżemy, owoce, serki, nutella, masło orzechowe i.t.p. Można również próbować na wytrawnie)
:
Przygotowanie: zmiksować ze sobą wszystkie składniki naleśników dodając kolejno: zmielone otręby, jajko, mleko, sól, słodzik, mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Następnie mieszając już łyżką dolewać wodę gazowaną do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego (dosyć rzadkie**). Smażyć na teflonowej, suchej patelni wylewając kolejne porcje ciasta. Wypełnić gotowe naleśniki nadzieniem i dowolnie udekorować.
* mąka pszenna nadaje naleśnikom elastyczności, bez niej wychodzą sztywne i twarde.
**Ciasto powinno być mocno rzadkie, bo są zdecydowanie lepsze. Wilgotniejsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz