piątek, 17 sierpnia 2012

Szarlotka na kruchym otrębowym cieście z bezową pianką i kruszonką.


 Szarlotka na kruchym otrębowym cieście z bezową pianką i kruszonką.
 Składniki (na 1 małą keksówkę jednorazową):
ciasto:
- 3 łyżki zmielonych otrąb,
-  łyżeczka mąki pszennej,
-  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- płaska łyżeczka masła,
- cukier/słodzik do smaku (tutaj 6 tabletek słodziku),
- szczypta soli,
masa jabłkowa:
- 1 duże jabłko (około 250g po obraniu),
- pół łyżeczki cynamonu,
- cukier/słodzik (tutaj 3 tabletki słodziku)
masa bezowa:
- białko,
- łyżeczka kisielu lub skrobii,
- cukier/słodzik do smaku (tutaj 2 tabletki słodziku)
+ dodatkowo łyżeczka kakao do wysypania spodu ciasta

Przygotowanie: ciasto: zmieszać suche składniki, dodać masło, rozrobić, następnie powoli dodawać jogurt kontrolując konsystencję. Ciasto powinno dobrze odchodzić od miski. Kiedy będzie już gotowe włożyć do lodówki. Teraz można zająć się jabłkami: obrane i pokrojone w drobną kostkę (radzę zetrzeć na tarce, całość będzie się lepiej trzymała) jabłko wymieszać z cynamonem i posłodzić. Odstawić. Teraz wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy (ja robię to między dwoma warstwami papieru do pieczenia) na grubość około 4/5mm i wykładamy foremkę. Część ciasta należy zostawić na kruszonkę. Wyłożone ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i posypujemy kakaem. Na to kładziemy jabłka. Na nie wykładamy masę bezową, której wykonanie jest banalne. Trzeba ubić białko, do niego dodać kisiel i posłodzić. Na gotowe ciasto rozkładamy kruszonkę i pieczemy w 220 stopniach przez około 40 minut pilnując, żeby się nie przypaliło. Pod koniec pieczenia można wyłączyć górną grzałkę.
Szacowana wartość energetyczna (całe ciasto):

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz