niedziela, 19 sierpnia 2012

Pulpety w sosie koperkowym i surówka z selera


 Gotowane pulpeciki z indyka w lekkim sosie koperkowym z ziemniakami i surówką z selera.
 Składniki (na 1 porcję [zdj]):
pulpeciki:
- 100g mielonego mięsa z piersi indyka (polecam kupić całą pierś i zmielić w domu),
- pół białka,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1/4 małej cebuli,
- natka pietruszki,
- łyżka mleka*,
- przyprawy: czosnek, przyprawa warzywna, trochę pieprzu.
- kasza manna do obtoczenia
sos koperkowy:
- 150ml mleka,
- łyżka mąki rozrobiona w odrobinie wody,
- pół pęczka koperku  świeżego lub tak jak u mnie łyżka koperku suszonego,
- przyprawy: czosnek, przyprawa warzywna, trochę pieprzu, opcjonalnie można trochę posłodzić.
surówka z selera:
- mały kawałek surowego selera (około 100g),
- pół średniego jabłka,
- serek homogenizowany lub śmietana,
- cukier/słodzik do smaku.
Przygotowanie: pulpeciki: mięso połączyć ze startą na najdrobnieszych oczkach cebulą i pozostałymi składnikami. Uformować kulki i obtoczyć w kaszy mannie. Ugotować w lekko osolonej wodzie.
sos: zagotować mleko z koperkiem, dodać mąkę i energicznie mieszać. Doprawić. Dodać pulpety.
surówka: seler i jabłko zetrzeć na średnich oczkach, połączyć z serkiem lub śmietaną i ewentualnie dosłodzić. Podawać z ziemniakami lub innymi dodatkami.

Szacowana wartość energetyczna (bez ziemniaków):

* mleko nadaje intrygujący smak i zmienia całkowicie konsystencję mięsa. Pulpety stają się miękkie i delikatne.
Rady:
1) Robiąc sos lepszy efekt uzyskamy, gdy mleko trochę się wygotuje.
2) Sos można wykonać także w innych smakach. Zamieniając koperek na pieczarki otrzymamy sos pieczarkowy. Dodając plasterek sera lub trójkącik serka topionego- sos serowy. Kombinacji jest wiele. Wszystko zależy od wyobraźni :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz