poniedziałek, 3 września 2012

Opiekane na patelni warzywa z makaronem, tuńczykiem i sosem paprykowym.

Opiekane na patelni warzywa z makaronem, tuńczykiem i sosem paprykowym.
Składniki (na 2 porcje):
warzywa:
- pół brokuła (ok 300g),
- 150g fasolki szparagowej
- 1 duża marchewka

- 100g makaronu pełnoziarnistego (tutaj tagliatelle pełnoziarniste)
na sos (na porcję użyć 1/2 sosu):
- 100g gęstego jogurtu naturalnego,
- około łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- łyżeczka majonezu (tu light)
- łyżeczka keczupu
- 1/4 łyżeczki musztardy chrzanowej
- łyżeczka sosu tatarskiego (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, cukier/słodzik (minimalnie),

+ pół puszki tuńczyka w sosie własnym
+ łyżeczka masła do zapiekania
+ szczypiorek
 Przygotowanie: warzywa podzielić na mniejsze kawałki, obgotować w posolonej wodzie. Ugotować makaron. Gdy wszytko mamy już przygotowane podsmażamy tuńczyka na łyżeczce masła. Potem dodajemy warzywa, przyprawiamy. Na koniec dodajemy makaron i szczypiorek.
Wcześniej należy przygotować sos (mieszając wszystkie składniki podane wyżej), którego połową polewamy nasze danie.
Szacowana wartość energetyczna:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz