czwartek, 6 września 2012

Zapiekana cukinia faszerowana pod lekkim beszamelem.


Zapiekana cukinia faszerowana pod lekkim beszamelem. Podana z keczupem.
Składniki (na 2 porcje lub 1 dużą):
- mała cukinia,
farsz:
- 100 g mięsa mielonego drobiowego (użyłam piersi indyka),
- 200g pieczarek,
- pół małej cebuli,
- przyprawy: sól, pieprz i inne wg. uznania.
sos a'la beszamelowy:
- 100ml mleka,
- łyżka mąki,
- przyprawa warzywna,
+ keczup

Przygotowanie: Cukinię przekrawamy na pół, a potem każda połówkę znów na pół, wydrążamy pestki, solimy i odstawiamy, żeby puściła sok. Następnie wstawiamy ją do piekarnika aby zmiękła. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni (nie używałam tłuszczu), kiedy zrobi się złota, dodajemy mięso (wcześniej zmieliłam kawałek piersi), smażymy do ścięcia się białka. Dodajemy pieczarki, przyprawiamy. Możemy podlewać wodą w każdym etapie przygotowania farszu. Dusimy jakiś czas i ściągamy z ognia. Sprawdzamy cukinie. Kiedy już zmiękły wyciągamy, a kiedy są jeszcze twarde zostawiamy w piekarniku. Zagotowujemy mleko, kiedy zaczyna wrzeć dolewamy mąkę rozrobioną w odrobinie wody. Energicznie mieszamy, aby nie dopuścić do powstania grudek. Przyprawiamy. Odstawiamy. Teraz czas na cukinie. W tym czasie już na pewno zdążyły zmięknąć. Więc smarujemy wnętrze keczupem lub koncentratem pomidorowym, wykładamy farsz i polewamy sosem. Wkładamy z powrotem do piekarnika na około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z keczupem lub innymi dodatkami.
Szacowana wartość energetyczna (całego dania):

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz