niedziela, 2 września 2012

Lekka kolacja, czyli duszone warzywa z sosem jogurtowym


Duszone warzywa (marchewka, seler, brokuły, burak i ziemniak) z szynką drobiową, sosem jogurtowym, keczupem i szczypiorkiem.

Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże marchewki,
- 1/4 średniego selera,
- cały brokuł,
- 1 duży lub 2 średnie ziemniaki
- 1 średni burak
- cebulka dymka
- przyprawy: przyprawa warzywna, ziele angielskie (2 kulki), 1 mały liść laurowy
sos jogurtowy:
- 100g jogurtu naturalnego
-pół łyżeczki musztardy,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka suszonej bazylii
- przyprawy: do sałatek, cukier/słodzik (tu 1/2 tabletki słodziku)
+ keczup
+ 2 plasterki szynki drobiowej ( na każdą porcję)

Przygotowanie: warzywa pokroić, wrzucić do garnka, zalać wodą do ich poziomu, dodać przyprawy i dusić przez około 15/20 minut (do miękkości). W miedzy czasie przygotować sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Kiedy warzywa będą gotowe przełożyć na talerz, dodać pokrojoną szynkę, polać sosem i ewentualnie keczupem i posypać szczypiorkiem.

Szacowana wartość energetyczna:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz