wtorek, 11 września 2012

Kruche ciasteczka otrębowo orzechowe z nutellą, masłem orzechowym i sezamem.


 Kruche ciasteczka otrębowo orzechowe z nutellą, masłem orzechowym i sezamem.

 Składniki (na 6 dużych ciastek):
- 5 łyżek otrąb (zmielonych)
- łyżka mąki pszennej,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka płatków owsianych,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier/słodzik do smaku (u mnie 8 tabletek słodziku),
- orzechy laskowe (dałam 8szt)
- łyżeczka masła orzechowego
- aromat/cukier waniliowy,
- szczypta soli
- Nutella, masło orzechowe do dekoracji, sezam.

Przygotowanie: wrzucić do miski wszystkie suche składniki. Dodać do tego pokrojone orzechy i masło orzechowe.  Dokładnie wymieszać. Teraz można zacząć dodawać jogurt. Robimy to stopniowo. Po łyżce. Mamy uzyskać konsystencję ciasta kruchego. Wilgotną, ale zwartą. Wykładamy ciasto na papier do pieczenia formując 6 ciasteczek o dowolnym kształcie. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, co jakiś czas sprawdzając czy są już gotowe. Wyciągamy, studzimy.
Szacowana wartość energetyczna:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz